Markaryd satsar på fritid för affärsbesökare

Markaryd vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Markaryd är årets vinnare av Bästa Tillväxt i Kronobergs län. Det är tredje gången som Markaryd vinner Bästa Tillväxt.

– Vi ska vara glada över våra företag, det är inte kommunen som får pris utan företagen och kommunen som arbetar tillsammans. Det är ett ständigt arbete där vi som kommun måste påminna oss om hur vi uppträder, vara pragmatisk och peka på alternativ. Vi kan inte alltid göra som näringslivet vill, men vi kan alltid komma med ett förslag hur vi kan göra istället, säger Bengt Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryd.

Markaryds största företag är Nibe, som tillverkar värmepumpar. Företaget har nästan 1000 anställda vilket innebär att 10 procent av invånarna återfinns på företaget. I svenskt Näringslivs attitydundersökning bland företagare rankades kommunen som etta i hela Sverige i det sammanlagda omdömet.

– Det hävdas ofta i debatten att Markaryd är ett exempel på den gamla industrin och måste ställa om sig till nutiden. Men sanningen är att våra företag går väldigt bra. Från kommunens sida har vi jobbat mycket med kommunikationer och bland annat fått persontågstrafik till Markaryd igen, säger Bengt Göran Söderlind.

Med en så stor arbetsgivare som Nibe i centrum och andra större företag som trucktillverkaren Konecrane och Markaryds Metallarmatur pendlar 1 800 människor in till Markaryd varje dag. Dessutom har bara Nibe mellan 3 000 och 4 000 affärsbesök varje år.

– Alla som kommer hit i jobbet kan bli ambassadörer för Markaryd och då måste vi se till att de trivs här. Därför har vi gjort gemensamma satsningar med näringslivet som att satsa på en bowlinghall och upprusta en biograf. Man måste kunna äta gott och ha något roligt att göra också, inte bara jobba, för att vi ska vara en attraktiv ort att besöka och bo i, säger Bengt Göran Söderlind.

Den ekonomiska föreningen C/O Markaryd harbetar just med attraktivitetsfrågor. Föreningen sköter kommunens turistinformation och ordnat events för både kommunen och näringslivet.

– Det är lätt att tycka att det bara är kommunens ansvar, men det är gemensamt. Vi har alla ansvaret för att skapa minnen hos våra besökare. Därför har vi en gemensam bild hos både kommun och näringsliv, vi har samma karta även om vi spelar på olika planhalvor. När vi gör saker med företagen här så lockar det väldigt många besökare, säger Bengt Göran Söderlind.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se