Krokom bäst på tillväxt i Jämtlands län

Krokoms kommun har den bästa tillväxten i Jämtlands län i 2018 års tillväxtindex.

För andra året i följd kan Krokoms kommun stoltsera med bäst tillväxt av samtliga kommuner i Jämtlands län 2018. Förklaringen handlar om ett differentierat näringsliv och företag som satsar, bygger ut och nyanställer.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Som en liten norrländsk inlandskommun är det här naturligtvis otroligt roligt. Det visar att vi har många duktiga företagare i kommunen och det är i första hand de som ska ta åt sig äran, säger Anna-Carin Svedén som är näringslivschef i Krokom.

– Det handlar om att se möjligheterna, att tro på sin idé och att våga satsa. Och det är något som jag tycker kännetecknar företagandet här. Till en del tror jag att vi som arbetar med näringslivsfrågor i kommunen också kan ta till oss en del av den positiva utvecklingen. Vi försöker vara lyhörda för företagens behov och önskemål samtidigt som man givetvis gärna skulle vilja kunna göra mycket mer.

En orsak till den positiva utvecklingen i Krokoms kommun, menar Anna-Carin Svedén, är att kommunen ligger mitt i tillväxtstråket Östersund och Åre, som har haft en fantastisk utveckling under de senaste 10-15 åren.

– Vi kan se att det finns ett växande intresse bland företag att etablera sig i kommunen även om vi är den minst kända, fortsätter hon. De förfrågningar vi får gäller också många olika branscher. Redan i dag har vi ett differentierat näringsliv med mestadels små företag inom allt från bland annat gröna näringar, turism, handel och industri.

Bland kommunens företag finns en stark framtidstro. Ett exempel är Hallströms verkstäder i Nälden som nyligen investerat i en helt ny fabrik i Ås. Det har gett flera nya välkomna arbetstillfällen. Andra stora företag är Norrskog Wood Products med tillverkning av sågade och förädlade trävaror och Andritz Hydro som tillverkar och reparerar delar till vattenkraftverk.

Anna-Carin Svedén pekar samtidigt på att det fortsatt finns en påtaglig utvecklingspotential inom flera branscher, inte minst inom turismnäringen som i dag är relativt småskalig. Särskilt vid en jämförelse med grannen Åre.

– Naturen är en stor tillgång för olika aktiviteter både vinter och sommar. I kommunen har vi exempelvis Sveriges främsta storslalombacke som lockar både landslag som vill träna och turister som vill njuta av fjällvärlden, men i ett lite lugnare tempo. Sommartid handlar det företrädesvis om fiske och vandring i orörd natur.

Från kommunens sida arbetar man fortlöpande med att underlätta för företagen. Bland annat har en ny näringslivsstrategi antagits som utgår från att kommunen ska understödja allt företagande, till exempel genom enklare tillståndsprocesser och upphandlingsförfaranden, men också förbättrad infrastruktur som ger företagen ökad konkurrenskraft. Det handlar om allt från digitalisering till förbättrade kommunikationer och transporter.

Att det går bra för företagen i Krokom vittnar också arbetslössiffrorna i kommunen om. Den öppna arbetslösheten ligger på 4,9 procent, vilket är betydligt under riksgenomsnittet.

– Ett problem som vi brottas med som så många andra norrlandskommuner, är att många yngre flyttar efter gymnasiet. Här kommer vi från kommunens sida att arbeta aktivt med att få så många som möjligt att återvända efter att de utbildat sig klart. Här finns jobb för alla oavsett om man vill ha ett mer kvalificerar arbete, ett mer praktiskt arbete eller starta eget, avslutar Anna-Carin Svedén.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se