I Timrå syns ingen avmattning på högkonjunkturen

Timrå vinner Bästa Tillväxt 2019

Timrå kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Västernorrlands län. På andra och tredje plats kommer Härnösand respektive Sundsvall.

Det är tredje året i rad och åttonde gången sammanlagt sedan 2007 som Timrå vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt i Västernorrlands län. Bakom framgången ligger ett gediget arbete från kommunens sida som kontinuerligt lyssnat på näringslivets önskemål och strävat efter att förbättra företagens möjligheter.

– Redan 2001 fattade politikerna i Timrå beslut om att näringslivsfrågorna skulle ha högsta prioritet och det har de haft sedan dess. Men framför allt är det våra många duktiga företagare och deras medarbetare som gjort att vi har nått den position vi har i dag, säger Christian Söderberg, näringslivschef i kommunen.

– Den här utmärkelsen visar att våra gemensamma ansträngningar gett effekt.

 

Christian Söderberg sticker inte under stol med att den högkonjunktur som rått under flera år har gynnat näringslivet, både i stort och smått. Men att detsamma gällt för hela Sverige.

Någon direkt avmattning är inte heller i sikte, som han ser det, även om många pratar om att en lågkonjunktur står och stampar i farstun.

– Tvärtom har 2019 varit ett av de absolut bästa åren någonsin i vår kommun. Många företag har investerat i både nya byggnader och i ny produktionsutrustning. Dessutom har nyföretagandet i Timrå ökat med 17 procent samtidigt som konkurserna minskat med 20 procent jämfört med föregående år.

– Under året har vi också sålt extremt mycket industrimark och det har gett oss det positiva bekymret att våra industriområden börjar bli fulla och att vi därför inom en inte allt för avlägsen framtid måste färdigställa nya markområden, berättar Christian Söderberg.

 

Så sent som i somras invigdes SCA:s gigantiska barrmassafabrik i kommunen av kung Carl XVI Gustav. Sammanlagt rör det sig om en investering på 8 miljarder kronor och den räknas som ett av Europas största industriprojekt över huvud taget på senare år.

– Österrikiska Enercon investerar dessutom närmare 3 miljarder kronor i en ny stor vindkraftpark i kommunen som kommer att ge 250 nya arbetstillfällen under tiden som den byggs. En annan positiv nyhet var när Roplan, som levererar mekaniska tätningar till bland annat offshoreindustrin och fartygsindustrin, valde att flytta hela sin verksamhet i Stockholm till Timrå.

Andra branscher, förutom industrin, som utvecklas väl är logistik och handel med ett flertal nya etableringar.

– Sammantaget har näringslivet i kommunen under året inneburit, senast jag kontrollerade, ungefär 250 nya tillsvidareanställningar, och det är mycket bra. Det är också ett gott tecken, att våra företag tror på en fortsatt positiv utveckling och att man ser Timrå som en bra plats att verka och investera på.

 

När Christian Söderberg träffar näringslivskolleger från andra kommuner runt om i landet får han ofta frågan varför Timrå som regel brukar hamna i topp i diverse undersökningar, som Bästa Tillväxt.

– Jag brukar säga att det inte finns någon mirakelmedicin utan att det som krävs är att man arbetar målmedvetet och långsiktigt. Det är också viktigt att ha politikerna med på tåget precis som vi har här i Timrå.

– I dag finns det en samsyn, oavsett politisk färg, att om näringslivet mår bra, så mår också kommunen bra och kan erbjuda bra service i form av infrastruktur, skolor, äldreomsorg och mycket annat. Inför nästa år är jag fortsatt optimistisk och ser fram mot att utveckla Timrås näringsliv ytterligare tillsammans med våra företagare, avslutar Christian Söderbergs.

– Vad det handlar om mer än något annat är att det är ett lagspel.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se