Gnosjö vinner Bästa Tillväxt i Jönköpings län för femte året i rad

Gnosjö vinner Bästa Tillväxt 2019

Gnosjö kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Jönköpings län. Det är femte året i rad som man toppar listan. På andra respektive tredje plats kommer Värnamo respektive Gislaved.

Gnosjöandan är minst sagt livskraftig. Näringslivet i kommunen blomstrar som aldrig förr och under året har företagen bland annat investerat i nya produktionsanläggningar, men också nyanställt.

– Även om vi nu börjar bli vana vid att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är det alltid lika roligt, säger Katrin Svensson som är näringslivsutvecklare i Gnosjö. Det här är femte året i rad som vi får utmärkelsen och i första hand är det ett bevis på att vi har många duktiga företagare som verkligen lägger ner ett gediget arbete.

 

Förklaringen till att det går så bra för företagen i Gnosjö är en kombination av tradition, försiktighet och framåtanda.

– Folk här jobbar på i det tysta och företagen lägger undan under de goda åren för att vara beredda när sämre tider kommer, fortsätter Katrin Svensson. Många har också dragit lärdom av det som hände 2008, då det var svårt för många företag, och förstått hur viktigt det är att inte vara beroende av exempelvis en stor kund.

– Här finns också en förståelse för att duktiga medarbetare är ett företags kanske viktigaste tillgång och därför drar man sig också i det längsta innan man varslar om uppsägning. Många företag satsar dessutom på kompetensutveckling i sämre tider så att man står starka den dag det vänder igen.

 

Många företag har börjat tala om en stabilisering av konjunkturen, vilket innebär normala arbetstider utan övertid. Det går fortsatt bra och i vissa fall har man fulla orderböcker.

I stället brottas man med ett annat problem: att hitta rätt kompetens till de jobb som finns lediga.

– Det är ett stort bekymmer för många företag. Särskilt när det handlar om exempelvis ingenjörer och tekniker, där det i dag råder stentuff konkurrens. En annan förklaring är att Gnosjö som ort inte alltid är den som lockar mest.

– Men det ska vi försöka ändra på. Tillsammans med näringslivet kommer vi att satsa stort framöver på att marknadsföra Gnosjö. Både som en bra plats med många spännande företag där man verkligen kan göra skillnad och som en trivsam plats att bo på, särskilt om man just bildat familj, avslutar Katrin Svensson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se