Bra mix mellan stora och små företag får Mjölby att växa

Mjölby vinner Bästa Tillväxt 2019

Mjölby kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Östergötlands län. På andra och tredje plats kommer Norrköping respektive Motala.

Det finns tre huvudskäl till att Mjölby vinner priset Bästa Tillväxt 2019 i Östergötlands län, menar Torbjörn Sjögren som är näringslivschef i kommunen.

– Det första är att vi har många duktiga företagare i kommunen och att det finns en bra mix mellan stora företag och mindre. Det andra är att vi har bra kommunikationer. Och det tredje är att vi har politiker som är mycket engagerade i näringslivsfrågor.

– Det senaste ska inte underskattas. Oavsett politisk färg finns det en förståelse för näringslivets behov och ett intresse för att skapa gynnsamma förutsättningar som stimulerar de företag som redan finns här att växa, men också lockar till nyetableringar.

 

Näringslivet i Mjölby startade en gång i tiden som namnet antyder runt kvarnar som byggdes upp runt forsarna i Svartån som rinner genom staden.

– Tillgången till vattenkraft och att södra stambanan byggdes gjorde att näringslivet fortsatte att utvecklas med fler och nya företag. I dag har exempelvis Toyota sitt europeiska huvudkontor i staden. Vid fabriken arbetar över 3 000 personer med att tillverka truckar, varav merparten går på export, berättar Torbjörn Sjögren.

Andra betydande företag i kommunen är Väderstad Group som tillverkar jordbruksmaskiner och som har ett tusental anställda och ASM Foods, ett av världens största tillverkare av chokladprodukter. Till detta ska också jordbruksnäringen läggas. Inom kommunen finns några av Sveriges mest bördiga jordar och över 400 gårdar samt fler andra mindre och medelstora företag, varav en del har sitt ursprung från forskning vid universitetet i Linköping.

– Många av företagen är dessutom expansiva och nyanställer.

 

Den positiva utvecklingen för näringslivet och närheten till Linköping har gjort att Mjölby växer invånarmässigt.

– I dag har kommunen drygt 27 000 invånare och befolkningen ökar med i runda tal 400 personer om året. Främst är det barnfamiljer som väljer att flytta eftersom prisnivån är lägre här samtidigt som det går snabbt och bekvämt att pendla till både Linköping och Norrköping.

Att det finns en spännande dynamik i regionen visas också av att det är ungefär lika många som pendlar till Mjölby som pendlar från Mjölby med tåg eller bil.

– Ett problem vi har är att det råder bostadsbrist. Det saknas både lägenheter och tomtmark att bygga villor och radhus på, konstaterar Torbjörn Sjögren. Jag hoppas också på att kommunen fortsätter att utveckla stadens centrum, att det ska byggas fler attraktiva bostäder längs Svartån.

 

Inför framtiden är Torbjörn Sjögren full av optimism och entusiasm. Företagandet utvecklas positivt och det gäller inte bara de stora drakarna.

– Det finns ett intresse från många företag att etablera verksamhet här. Vi får förfrågningar i en jämn ström. Sedan är det inte alltid att det landar i något konkret, men att förfrågningarna kommer är ett gott tecken. Man ser fördelarna både våra kommunikationer och närheten till Linköpings universitet och att Stockholmsregionen bara ligger några timmars resa bort.

Mer oroande är att företagen har svårt att hitta rätt kompetens.

– Det handlar inte bara om ingenjörer och tekniker utan framför allt om duktiga yrkesarbetare som det råder stor brist på. Här behövs det en kraftansträngning genom olika utbildningsinsatser, konstaterar Torbjörn Sjögren.

 

Ytterligare en sak som Torbjörn Sjögren talar varmt om är besöksnäringen. I kommunen ligger också småstadsidyllen Skänninge med anor från medeltiden. Men till skillnad från grannstaden Vadstena är den fortfarande ganska okänd för det stora flertalet även om många turister ändå hittar dit.

– Kan besöksnäringen växa kan vi också skapa fler nya arbetstillfällen som passar andra kategorier än de som vill arbeta inom industrin.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se