Besöksnäringen är viktig för Norbergs kommun

Norberg vinner Bästa Tillväxt 2019

Norbergs kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Västmanlands län. På andra och tredje plats kommer Köping respektive Kungsör.

I Norberg finns inga stora industrier. Ändå utvecklas näringslivet i kommunen i positiv riktning – till och med så väl att Norberg kniper första platsen i Bästa Tillväxt i Västmanlands län 2019.

Däremot finns det gott om historia och många fina miljöer som är väl värda att besöka. Som en följd av detta satsar kommunen på att utveckla besöksnäringen, där man ser en stor potential. Och framgångarna har inte uteblivit. Allt fler besökare hittar till småstadsidyllen Norberg.

– Vi ligger ju mitt i hjärtat av Bergslagen. Det var i trakterna här som den svenska gruvdriften började en gång för länge sedan, säger Tobias Back som är näringslivsansvarig i kommunen. Redan på 1200-talet började man utvinna järnmalm och sedan har det fortsatt århundrade efter århundrade.

– Flera av de gamla gruvorna finns kvar och de och det gruvmuseum som finns lockar årligen tusentals turister som vill ta del av ett stycke svenskt kulturarv. Norberg liknar dessutom fortfarande något av en medeltida stad, även om man aldrig haft några stadsprivilegier, och Engelbrekt, upprorsmakare och Sveriges första ”statsminister” som kom härifrån, skulle säkert känna igen sig till en del.

 

Runt turismen har också ett nätverka av småföretagande växt fram. Just ordet nätverk är i sammanhanget korrekt eftersom det på ett bra sätt speglar företagsandan i kommunen.

– Här finns ett driv och ett engagemang som är imponerande. Alla ställer upp för varandra och jobbar för att byn, som Norberg kallas av lokalbefolkningen, ska utvecklas på ett positivt sätt, förklarar Tobias Back.

– Ett bra exempel på detta är när det berömda konditoriet Elsa Anderssons Hembageri brann ner för några år sedan. Konditoriet som sålt kaffe, kanelbullar och bakelser sedan 1912 var något som berörde alla. Därför startades en insamling där både privatpersoner och företag i kommunen bidrog med pengar, så att konditoriet kunde byggas upp igen efter de ursprungliga ritningarna.

– En annan turistmagnet är Engelbrektsloppet som körts i över 50 år och som engagerar många. Loppet, som ingår i En Svensk Klassiker och körs i början av februari, är en lite lindrigare form av Vasaloppet, bara 6 mil långt.

– Att utveckla Norberg som en skiddestination är något som har hög prioritet. Vi har, för att ligga så pass långt söderut, en lång vintersäsong med gott om snö.

 

Tobias Back är förhoppningsfull när det gäller framtiden för Norberg. Drömmen vore naturligtvis om ett eller par större företag skulle etablera sig i kommunen.

Men det är inte särskilt realistiskt, säger han. I stället handlar det om att förvalta det vi har och som vi är bra på och sedan utveckla det. Från kommunens sida ställer vi upp med alla de resurser som vi har till vårt förfogande för att underlätta för företagen att verka och utöka, säger han.

Det handlar om tillgänglighet, korta beslutsvägar och snabba besked. Här äter näringsliv och politiker lunch tillsammans och då ges det möjlighet att ta upp aktuella frågor och problem. Den närheten kan aldrig storstäderna erbjuda, avrundar Tobias Back.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se