Arboga lever på arvet från flygindustrin

Arboga vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Arboga är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Västmanland. Det är första gången som Arboga vinner efter att ha klättrat från botten till toppen i länet under de senaste tio åren.

– Detta är fantastiskt roligt och det är verkligen företagarnas pris, det är de som har skapat tillväxten. Vi gratulerar! Detta visar att det finns goda förutsättningar att driva företag framgångsrikt i kommunen och att vi har ett positivt företagsklimat. Vi vet att det är viktigt för företagare att det är ett bra klimat och att kommunen satsar på att ge god service. Då skapar vi en bra plats som är inspirerande både att skapa företag på och att växa på som företag, säger Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga.

Arbogas näringsliv präglas av arvet från flygindustrin. Detta är grunden till att det växt fram en rad små och medelstora högteknologiska företag med stor tillväxt. Saab är fortfarande det största och viktigaste företaget med cirka 550 anställda. Och i flygteknologins svallvågor har det uppstått många små specialiserade IT-företag och teknikföretag med kunder över hela världen. Här finns företag som Optoga, Recotech, SECO, TelliQ och många andra.

– Många av de nyare företagen har stora andelar IT som en vidareutveckling från flygindustrin. De företagen bildar naturliga nätverk eftersom de är väldigt specialiserade och högt upp i förädlingskedjan. Ett företag gör sin bearbetning, sedan tar ett annat över med sin specialitet, berättar Göran Dahlén.

Trots den snabba tillväxten har Arbogas näringsliv en naturlig långsiktighet eftersom kontrakten för Saab Support and Service löper mellan 20 och 30 år efter en stor försäljning av stridsflyg. Det gör att även underleverantörerna kan känna sig säkra på att leverera reservdelar under en lång tid.

– Som kommun är vår roll att vara lyhörda och har en jättebra dialog med företagen. De kan sin teknik bäst själva, men de kan behöva hjälp med kompetensförsörjningen och att få tillgång till fiber, där har vi en utmaning. Dessutom måste vi leverera en väldigt hög nivå på service och alltid ha ett bra bemötande. Då visar vi att vi är till nytta, säger Göran Dahlén.

Andra Arbogaföretag är lika specialiserade, men inom andra industrier. LED-belysningen kommer också som en biprodukt av flyget, liksom positionering av bilar. Ytterligare en bransch som knoppats av från flyget är underhåll av gasturbiner på fartyg, en kompetens som kommer från användningen av samma turbiner inom flygindustrin.

– Många kunder till företagen är både nationella och internationella och vi ser att vi allt mer utnyttjar vårt utomordentligt centrala läge i Mälardalen med bra kommunikationer och logistik. Då kan företagen både nå sina kunder och framför allt få möjlighet att rekrytera spetskompetens. Kommunen har också ett fantastiskt samarbete med näringslivet där flera företag är engagerade i att öka intresset för teknik och entreprenörskap i tidiga åldrar. Ett unikt exempel är samarbetet med Saab för att bygga upp en gymnasieutbildning vid namn STG, Saabs Tekniska Gymnasium. Saabs medarbetare samarbetar med skolorna och fungerar som lärare för att skapa teknikintresset tidigt, berättar Göran Dahlén.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se