Så blev miljonprogrammet en vinnare

Olof Andersson VD på Trianon utvecklar miljonprogramsområden

Med nya grepp, en stark tro på människor och utan rädsla för utmaningar har fastighetsbolaget Trianon visat hur man gör kombon ekologisk och social hållbarhet vinnande. Så pass att det prisats med Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling 2017.

– Vi är väldigt stolta och glada. Priset är en bekräftelse på att vi är på rätt väg när vi utvecklar våra fastigheter med nytänk, säger vd Olof Andersson.

Olof Andersson tror på affärer. Och på miljonprogramsområden. När han för sju år sedan köpte Vårsången i Lindängen i Malmö, var det fjärde gången bostadsområdet bytte ägare under en tioårsperiod. Beståndet var slitet och relationen till hyresgästerna obefintlig. Olof Andersson berättar om bränder, skadegörelse och otillåten andrahandsuthyrning.

– Det till och med bodde folk i källarna. När vi insåg läget så bestämde vi oss för att rusta upp husen både socialt och fysiskt.

Sagt och gjort. Den fysiska upprustningen bestod bland annat i att energieffektivisera husen genom att byta ut gammal teknik mot ny och renovera fasaderna.

– Husen drar 75 procent mindre el idag, vilket har gett till en besparing på 40 procent. Målet är 50 procent, men vi är inte långt därifrån, konstaterar han.

Bostäderna har rustats med hänsyn till hyresgästernas ekonomi.

– Istället för en totalrenovering med kraftig hyreshöjning så har vi gjort en lightmodell och inte höjt hyrorna med mer än 600 kronor för en vanlig trerummare. Vilket matchar den betalningsvilja och betalningsförmåga som våra hyresgäster har.

Bland annat genom att bygga ett fräscht Tvättotek med tillhörande café har Trianon skapat kostnads- och yteffektiva badrum utan plats för tvättmaskiner. Och på köpet gett de boende en mötesplats.

Det var den ekologiska hållbarheten – fullt genomförbar med hjälp av god vilja och modern teknik, alltså. Men hur höjer man den sociala hållbarheten i utsatt bostadsområde med lika slitet rykte som bostäder? Pusselbitarna är många (se fakta), och Olof räknar upp allt från jämställda utemiljöer och gratis odlingslotter till subventionerat medlemskap i fotbollsklubben BK Olympic för barn och unga.

En bit som sticker ut är satsningen på att skapa jobb åt de boende i området.

– De som jobbar hos oss får ingen praktik utan riktiga jobb. Vi har anställt 13 stycken bovärdar. Eftersom de bor här har det gett oss 13 stycken heltidsanställda ambassadörer som på så vis verkar dygnet runt. Det har blivit en form av social kontroll och fått bort all form av skadegörelse.

Samtidigt har Trianon även satsat på att bygga nya bostäder i Vårsången – de första på över trettio år. Både här och i upprustningen av de äldre husen har Trianons leverantörer, som Peab, fått anställa lokala förmågor och ytterligare 20 personer har fått arbete.

– Min erfarenhet är att de allra flesta människor har en oerhörd kraft när de hamnar i ett sammanhang. Alla vill ju vara med och jobba och bidra till samhället.

 

Varifrån kommer ditt sociala driv?

– Jag är affärsman i grunden och brinner för affärer. Och när jag antog utmaningen med Vårsången så var det en avgörande parameter att ändra bilden av området som värderar våra hus, säger Olof Andersson.

I området finns även vårdboende och LSS-boende och en stor del av lägenheterna hyrs ut till personer med försörjningsstöd.

– I det sociala ansvarstagandet ingår ju att alla ska ha någonstans att bo.

Som en del i bedömningen av nya hyresgäster köper Trianon kreditupplysningar av Syna.

– Men vi accepterar också att man kan ha betalningsanmärkningar – det behöver inte innebära att man är diskvalificerad på bostadsmarknaden. Vårt mål är att ha långsiktiga hyresgäster och bara för att man en gång har missat en betalning så innebär det inte att man inte är en skötsam och långsiktig hyresgäst. Alla är absolut värda en andra chans.

Nu blickar Trianon framåt. Nästa projekt är att rusta upp det senaste förvärvet Rosengårds centrum och att bygga 500 nya bostäder i Malmö de närmaste 5–10 åren.

– Vi tittar på möjligheter till förtätningar och borätter. Miljonprogrammet är en otrolig resurs med fantastiska miljöer, säger Olof Andersson.

– I vilka nyproducerade områden kan du släppa ut en femåring ensam på gården för att leka? Här finns stora gröna ytor och inga bilar.

 .

Åtgärderna som lyfter Trianons områden

  • Hjälper områdets boende till jobb
  • Stöd till ungdomar
  • Projekt med syfte att skapa jämställda utemiljöer
  • Renovering av lägenheter vid omflyttning
  • Renoveringar som endast höjer hyran med 600 kr/mån
  • Gratis odlingslotter
  • Tidning med information om vad som händer i området
  • Nattfotboll
  • Krav på leverantörerna att anställa boende från Vårsången
  • Café & Tvättotek
  • Förskola
  • Gym
  • Samverkan och dialog

 

Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling

Motivering: Årets vinnare får priset för att gång på gång ha visat att social och ekologisk hållbarhet går hand i hand och tillsammans kan generera såväl ekonomisk tillväxt som ett ökat förtroende för företaget. Med sin starka lokala förankring och sitt stora engagemang för Malmö och dess invånare har de blivit en stark och viktig aktör på fastighetsmarknaden i staden.

Priset delades ut på Malmös Näringslivsgala i februari 2017.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se