Hårdare tag mot bluffakturor

Mikael Damberg vill ha hårdare tag mot bluffakturor

Ett nytt förslag från Näringsdepartementet lanserar en ny brottsrubricering: grovt fordringsbedrägeri. Tillsammans med att straffskalorna höjs hoppas näringsminister Mikael Damberg att detta ska försvåra för brottslingar som skickar ut bluffakturor.

Jämfört med dagens lagar betyder den nya rubriceringen att bevisbördan minskar. I dag måste det bevisas att mottagarna lidit eller riskerat att lida ekonomisk förlust. Det kravet avskaffas. I stället blir det straffbart att i vilseledande syfte rikta betalningsuppmaningar till en vidare krets av mottagare. Straffskalan skärps också till fängelse i mellan sex månader och sex år.

Arbetet med en ny blufflag har pågått i fyra år och den nya lagen föreslås gälla från den 1 juli 2017.

Läs mer på regeringens hemsida

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se