Betalningsförelägganden ökar

I april ökade de svenska företagens utslag i mål om betalningsförelägganden med 16% jämfört med samma period förra året. Under perioden januari till april ökade antalet med 13%. Antalet har också ökat under varje enskild månad sedan årsskiftet.

Störst är ökningen i Stockholm, Halland och Södermanland. I Stockholm har antalet ökat varje månad sedan årsskiftet, men ökningen i april på 57 % är den största ökningen hittills i år. I Stockholm är också antalet berörda företag stort.

Totalt är det 6766 företag som står för utslagen i mål om betalningsföreläggande under januari-april 2013. Av de totalt 6766 företagen har 3306 redan gått i konkurs eller tilldelats kreditklass 1 eller 2 av Syna, vilket betyder att företaget löper stor risk att hamna på obestånd inom 12 månader. Branscher som utmärker sig är dels bygg, vvs, el och närliggande branscher, men även restaurang och detaljhandel.

Under hösten 2012 ledde de svenska företagens obetalda fakturor till rekordmånga betalningsförelägganden vilket följdes av ökade konkurser under de första månaderna 2013. Antalet betalningsförelägganden har sedan dess fortsatt att öka.

– Om vi ser till utvecklingen av betalningsförelägganden så ser situationen definitivt besvärlig ut för de svenska företagen. Vi veta att betalningsförelägganden ofta betyder stora ekonomiska problem och det går inte att bortse ifrån att det är allvarligt när dessa betalningsanmärkningar fortsätter att öka månad efter månad. Säger Harald Stjerna informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna.

Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en signal om ekonomiska problem och är en allvarlig betalningsanmärkning. Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad antalet utslag i mål om betalningsföreläggande. Utvecklingen av antalet utslag i mål om betalningsföreläggande ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt.

 

För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta:

Harald Stjerna

Informationsansvarig på Kreditupplysningsföretaget Syna

E-post: harald.stjerna@syna.se

Mobil 0702-338297

Direkt 040-258539

Växel 040-258500

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se