Allt fler svenska företag har betalningsproblem

I  maj ökade de svenska företagens utslag i mål om betalningsförelägganden med 15 % jämfört med samma period förra året. Antalet har ökat konstant sedan årsskiftet. Under perioden januari till maj har antalet ökat med 13 % jämfört med föregående år.

I 16 av landets 21 län ökade antalet under maj månad. Störst är ökningen i Jönköping, Norrbotten och Västernorrlands län där ökningen var över 50 %.

Sammanlagt under 2013 är det 7873 bolag som står för det totala antalet utslag i mål om betalningsförelägganden. 51 % av dessa har redan gått i konkurs eller har kreditklass 1 eller 2, vilket innebär hög risk för att hamna på obestånd inom 12 månader.

Under hösten 2012 ledde de svenska företagens obetalda fakturor till rekordmånga betalningsförelägganden vilket följdes av ökade konkurser under de första månaderna 2013. Antalet betalningsförelägganden har sedan dess fortsatt att öka konstant vilket talar för att även konkurserna kommer att fortsätta öka framöver.

– Vi vet att ökade utslag i mål om betalningsförelägganden är en varningssignal om ekonomiska problem. När antalet ökar månad efter månad så är det ofrånkomligt att det kommer att innebära allvarliga konsekvenser. Över 50 % av företagen som har haft betalningsförelägganden 2013 är redan i konkurs eller har kreditklass 1 eller 2. Säger Harald Stjerna informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna.

Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en allvarlig betalningsanmärkning. Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad utvecklingen av vilket ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt.

För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta:

Harald Stjerna

Informationsansvarig på Syna

E-post: harald.stjerna@syna.se

Mobil 0702-338297

Direkt 040-258539

Växel 040-258500

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se