Allt fler obetalda fakturor leder till betalningsanmärkningar

De svenska företagen verkar få allt svårare att betala sina fakturor. Under årets första månad ökade antalet utslag i mål om betalningsföreläggande med 27% jämfört med samma period 2012.

I Stockholms och Västra Götalands län ökade antalet med över 30%. I Östergötland och i Jönköpings län ökade antalet med över 70%. Januari månads siffror är även högre än de under samma period krisåret 2009. Detta kommer med stor sannolikhet att leda till ökade konkurser senare under året.

Redan under hösten 2012 ökade de svenska företagens obetalda fakturor. I oktober och november ledde rekordmånga obetalda fakturor till att antalet betalningsförelägganden ökade kraftigt. Utvecklingen fortsatte under januari 2013 då antalet ökade i nästan hela landet.

Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en signal om ekonomiska problem och en allvarlig betalningsanmärkning. Under krisåret 2009 ökade antalet betalningsförelägganden kraftigt under våren vilket följdes av ökade konkurser senare under året.

–  Att vi nu ser att antalet betalningsförelägganden ökar från 2012 års höga siffror är oroande. Betalningsförelägganden är allvarliga betalningsanmärkningar och är ofta en signal om svåra ekonomiska problem. Om utvecklingen fortsätter kommer konkurserna öka längre fram i år. Säger Harald Stjerna, informationsansvarig på Syna. 

Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad antalet utslag i mål om betalningsföreläggande. Utvecklingen av antalet utslag i mål om betalningsföreläggande ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt.

 

För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta:

Harald Stjerna informationsansvarig på Syna

E-post: harald.stjerna@syna.se

Mobil 0702-338297

Direkt 040-258539

Växel 040-258500

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se