Höj blicken i styrelserummet

Harald Stjerna Partner på Kreditupplysningsföretaget Syna

Vi på Syna kan läsa ut mycket ur vår statistik – och göra det åt dig när du vill veta hur det verkligen ligger till med något. När det pågår en samhällsdebatt så har vi lyxen att kunna gå till siffrorna och se hur det faktiskt ligger till, snarare än att gissa.

Sammansättningen av styrelser har diskuterats i riksdagen och på regeringsnivå i flera år, så vi bestämde oss för att ta en titt på om det verkligen gör någon skillnad om det både finns män och kvinnor i en bolagsstyrelse. Och det gör det. Stor skillnad till och med. Det skiljer en hel kreditklass mellan bolag med blandade styrelser och de som bara har män eller bara kvinnor, från en medelmåttig trea till en imponerande fyra på vår femgradiga skala.

Hotet om kvotering har startat en viktig debatt som i sin tur tycks ha påverkat företagen i en mer jämställd riktning. Bevisligen säger statistiken att en jämnare könsfördelning i styrelsen är ett tecken på ett mer välskött företag.

Det är något som även vi på Syna måste ta till oss. Vi är idag fyra män med samma efternamn i vår styrelse. Utvecklingen har varit bra de senaste åren, men hur bra hade det gått om vi hade haft blandad styrelse? Ingen vet, men nu vet vi att de bolag som har blandade styrelser i genomsnitt är mer välskötta.

Könsfördelningen tycks alltså vara en faktor i hur säkert företaget är, men det är långt ifrån den enda. En fördelning med olika utbildningar, erfarenheter och bakgrunder är också viktigt och att lagstifta fram en genomsnittlig fördelning utifrån alla tänkbara variabler blir fullständigt omöjligt att genomföra.  Särskilt för små företag, vilket majoriteten av Sveriges företag är.

Även om det kan kännas föråldrat att prata om skillnader mellan manligt och kvinnligt så är det en debatt som inte är över på långa vägar. Statistiken visar att det verkligen finns en skillnad i perspektiv, som gör att helheten blir bättre. Vad händer om man höjer blicken lite till? När vi vågar ta in styrelseledamöter som inte är kopior av oss själva utan så olika oss som det bara går tar vi bara nästa logiska steg. Vi har bara skrapat på ytan av potentialen med mångfald i styrelserummet.

Alla vi som är inblandade i ett bolags styrning, oavsett position, måste ständigt fatta beslut som påverkar företagets trygghet eller till och med överlevnad. De besluten måste vi fatta utifrån tillgänglig information, så mycket och säker information som möjligt. I efterhand kan vi konstatera att det är bättre med blandade styrelser, men det krävdes att någon tog initiativ till den utvecklingen. I det här fallet råkade det komma ur ett behov av större jämställdhet även i styrelserummen. Ibland kan det krävas ett hot för att något ska hända.

När vi fattar våra egna beslut så tar vi själva ansvaret oavsett om det blir rätt eller fel. Det är aldrig statens eller någon annans ansvar att ge dig tillräckligt mycket information för att fatta genomtänkta och välanalyserade beslut i stället för att gissa. Det är alltid ditt eget som företagare.

Vi på Syna finns här för att hjälpa dig få den information som just du behöver för dina beslut. Dina visioner ansvarar du själv för.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se