Nyhetsarkiv

Tidigare publicerade nyheter

Intressant och svettigt när Syna sponsrade näringslivsgalan

Intressant och svettigt när Syna sponsrade näringslivsgalan

2017-02-17

När den femtonde upplagan av Malmö Näringslivsgala gick av stapeln i måndags stod många spännande punkter på programmet. Under eftermiddagen hölls bland annat ett välbesökt seminarium om stadens varumärke, och ett gemensamt träningspass inne på Malmö Live. Båda med Syna som medarrangör. Många engagerade i Malmös varumärke Vem äger och tar hand om varumärket Malmö? Det var ämnet när en namnkunnig panel från olika verksamheter i staden samlades i en fullsatt lokal på Malmö Live. Att Malmös framgångar i näringslivet inte rimmar med mediebilden av staden var något som engagerade många. Seminariet bjöd på många intressanta idéer och tankar om Malmö och företagens ambassadörskap. På Syna tycker vi att det är viktigt att lyfta fram de goda exemplen – och det är en av anledningarna till att vi sponsrar Malmö Näringslivsgala. Hinderbana på Malmö Live – ett kul sätt att nätverka Tillsammans med Castellum, PWC och Vinge satte vi träning och hälsa i fokus och presenterade ett nytt sätt att knyta kontakter på näringslivsgalan. Det gemensamma träningspasset hölls av Toughest Labs och bjöd på en utmanande hinderbana inne på Malmö Live. Situps, armhävningar och burpees rundades av med löpning uppför de 23 trapporna till Zlatansviten. Ett kul sätt att kombinera jobb och träning, och en bra uppvärmning inför galakvällen. Stort tack till alla som deltog!

Vinnarna av  Bästa Tillväxt 2016

Vinnarna av Bästa Tillväxt 2016

2016-11-16

Den årliga granskningen av näringslivet i Sveriges kommuner är klar. Nu presenteras vinnarna av Synas pris för Bästa Tillväxt 2016. Varje år delar Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Nu presenteras vinnarna i den tionde upplagan av priset. – För oss på Syna känns det både kul och meningsfullt att dela ut priset för tionde gången. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den uppmärksammar kommuner med en bred, stabil tillväxt i näringslivet. Regioner där många företag växer har en tryggare utveckling, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig och delägare på Syna. Följande kommuner tilldelas priset Bästa Tillväxt 2016: Blekinge län: Sölvesborg Dalarnas län: Gagnef Gävleborgs län: Gävle Hallands län: Laholm Jämtlands län: Östersund Jönköpings län: Gnosjö Kalmar län: Emmaboda Kronobergs län: Alvesta Norrbottens län: Arjeplog Skåne län: Bromölla Stockholms län: Upplands Väsby Södermanlands län: Katrineholm Uppsala län: Tierp Värmlands län: Forshaga Västerbottens län: Nordmaling Västernorrlands län: Örnsköldsvik Västmanlands län: Sala Västra Götalands län: Tranemo Örebro län: Örebro Östergötlands län: Norrköping Listan över alla kommuners placeringar i respektive län hittar du här. Om priset Som Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag har Syna lång erfarenhet av företagsbedömningar. Med detaljerad information om alla svenska företag följer vi utvecklingen i näringslivet på nära håll. Bästa Tillväxt premierar en stabil utveckling i näringslivet, och går till den kommun i varje län som har störst andel växande företag. Tre värden mäts: - Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. Kommuner med färre än 100 aktiebolag är inte med i mätningen eftersom resultatet annars blir missvisande. Vill du veta mer om priset, kontakta Harald Stjerna, Informationsansvarig och delägare på Syna: Mejl: harald.stjerna@syna.se Direktnummer: 040-25 85 39 Mobiltelefon: 0702-33 82 97 Växel: 040-25 85 00

Priset Bästa Tillväxt 2016 delas ut 16/11

Priset Bästa Tillväxt 2016 delas ut 16/11

2016-11-02

Hur har det gått för näringslivet runtom i Sverige, och i vilka kommuner växer företagen bäst? Svaret får vi den 16 november, när Syna delar ut priset Bästa Tillväxt för tionde året i följd. Utmärkelsen Bästa Tillväxt tilldelas den kommun i varje län där företagen växer bäst. Priset delas ut årligen av Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. 2015 stod Olofströms kommun för den bästa tillväxten i Blekinge län, medan Gnosjö vann priset i Jönköpings län. – Bästa Tillväxt är ett bevis på att näringslivet går bra, att kommunen är på rätt spår och framförallt att det finns många duktiga företagare i kommunen. När vi vann ifjol bjöd vi in och tackade de företag som bidragit till kommunens placering, säger Kjell Persson, Näringslivschef i Olofströms kommun. I Gnosjö är tankarna positiva inför årets upplaga av priset. – Vi är glada att vi fick utmärkelsen 2015 och vi ser att företagen i Gnosjö fortsätter att utvecklas. Det vore förstås jätteroligt om vi lyckades vinna i år igen, eftersom det visar på både bredd och stabilitet i näringslivet, säger Ingalill Ebbesson, Näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun. Som Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag har Syna lång erfarenhet av företagsbedömningar. Med detaljerad information om alla svenska företag följer man utvecklingen i näringslivet på nära håll. – För oss på Syna känns det både kul och meningsfullt att dela ut priset för tionde gången. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den uppmärksammar kommuner med en bred, stabil tillväxt i näringslivet. Regioner där många företag växer har en tryggare utveckling, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig/Partner på Syna. – Årets ranking bjuder också på en rad överraskningar, inte minst många imponerande klättringar. Vinnarna av Bästa Tillväxt 2016 presenteras på www.syna.se och i Synas pressrum på Mynewsdesk den 16/11.

Linköping synar det lokala näringslivet

Linköping synar det lokala näringslivet

2016-05-13

Kommunens näringslivsbolag Nulink har full koll på utvecklingen i regionen. Synas företagsinformation är en del av analysen. Nulink, eller Näringslivsutveckling i Linköping AB, jobbar med etablering, tillväxt och nyföretagande i kommunen. För att följa utvecklingen drar Nulink nytta av flera typer av mätningar och statistik varje år. Information som hjälper till att ta ut riktningen i det lokala näringslivsarbetet. I samband med Synas pris Bästa Tillväxt – som delas ut årligen till den kommun i varje län där företagen växer bäst – tar Nulink del av Synas bokslutsinformation. – Vi använder Synas urval för att analysera utvecklingen i näringslivet, och för att uppmärksamma de företag i kommunen som är framstående i Bästa Tillväxt, säger Michael Nydén, Näringslivsstrateg på Nulink. – Ur ett utvecklingsperspektiv är det intressant att titta efter mönster och tendenser i informationen, för att ta reda på om det finns vissa delar eller grupperingar i näringslivet som vi bör lägga särskilt fokus vid. Linköping har bland annat en starkt växande tjänstesektor, där kompetens är en viktig fråga. Med statistiken som grund frågar vi oss vad vi kan göra för att underlätta utvecklingen på olika områden, berättar Michael Nydén. Syna har information om alla företag i Norden och med verktyget Syna Marknad & Analys är det enkelt att göra urval för analys, eller målgruppsselektering för bättre leads. Vill du veta mer? Slå en signal på 040-25 85 00 eller skicka ett mejl till support@syna.se.

Exklusivt branschsamarbete för att erbjuda skydd mot bedrägerier

Exklusivt branschsamarbete för att erbjuda skydd mot bedrägerier

2016-04-22

Sveriges ledande kreditupplysningsföretag, Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB går samman i en gemensam insats för att förenkla och underlätta för den som drabbas av bedrägeri eller bedrägeriförsök. Sveriges fem ledande kreditupplysningsföretag går samman för att erbjuda bättre skydd mot bedrägerier. Samarbetet med en gemensam bedrägerispärr innebär att du som är utsatt för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra din kreditupplysning hos alla de fem anslutna kreditupplysningsföretagen. – Bedrägerier genom identitetskapning sker i allt större utsträckning och det är viktigt att det finns ett bra system för att underlätta för de som blir drabbade. Den gemensamma bedrägerispärren gör det betydligt enklare att spärra sina personuppgifter hos alla kreditupplysningsföretag, säger Karl Stjerna, VD på Syna. Om samarbetet Om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos det angivna kreditupplysningsföretaget. Någon möjlighet att lägga en spärr i förebyggande syfte finns inte. Genom att spärra ditt personnummer försvårar du för bedragaren att ta nya krediter eller få lån beviljade i ditt namn. Gör så här för att spärra ditt personnummer: Ring till något av de fem angivna kreditupplysningsföretagen och spärra din kreditupplysning. Vi spärrar direkt din kreditupplysning i två veckor (inom en timme spärras din kreditupplysning även hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag). Denna bedrägerispärr förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig hos Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB. Inom två veckor från din kontakt med oss behöver du skicka in en kopia på polisanmälan av bedrägeriet, samt ett brev där du skriver “Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig”. Du kan även komplettera uppgifterna i din polisanmälan om du vill förtydliga något. Brevet ska vara undertecknat av dig. När vi har fått en kopia på din polisanmälan tillsammans med din underskrift, förlänger vi din bedrägerispärr till att gälla under fem år. För att häva din bedrägerispärr kontaktar du åter något av de angivna kreditupplysningsföretagen. Du kommer då få en hävningsblankett skickad till dig att fylla i och returnera. Hävningsblanketten kommer att skickas till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen.

Vinnarna av Bästa Tillväxt 2015

Vinnarna av Bästa Tillväxt 2015

2015-11-04

Syna har granskat näringslivet i Sveriges kommuner. Nu presenterar vi årets vinnare av priset Bästa Tillväxt. Priset Bästa Tillväxt tilldelas den kommun i varje län där företagen växer bäst. Priset delas ut årligen av Syna, som granskar bokslut från samtliga av Sveriges aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. – Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där många av företagen går bra. Bästa Tillväxt fokuserar på tillväxt genom hela näringslivet snarare än att något enstaka bolag växer snabbt. Det är en viktig värdemätare för utvecklingen i kommunen, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna. Följande kommuner tilldelas priset Bästa Tillväxt 2015: Blekinge län: Olofström Dalarnas län: Gagnef Gävleborgs län: Nordanstig Hallands län: Varberg Jämtlands län: Ragunda Jönköpings län: Gnosjö Kalmar län: Oskarshamn Kronobergs län: Lessebo Norrbottens län: Gällivare Skåne län: Klippan Stockholms län: Nykvarn Södermanlands län: Vingåker Uppsala län: Knivsta Värmlands län: Hammarö Västerbottens län: Norsjö Västernorrlands län: Timrå Västmanlands län: Norberg Västra Götalands län: Herrljunga Örebro län: Askersund Östergötlands län: Söderköping Om priset Bästa Tillväxt uppmärksammar kommuner med en bred och stabil tillväxt. Den kommun i varje län som har störst andel växande företag tilldelas priset. Tre värden mäts: - Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande. För mer information om Bästa Tillväxt besök Synas pressrum på Mynewsdesk. Vill du veta mer om priset, kontakta Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna: Mejl: harald.stjerna@syna.se Direkt: 040 – 258539 Mobil: 0702 – 338297 Växel: 040 – 258500

Sifferkoll med Syna

Sifferkoll med Syna

2015-09-25

Speedledger ökade från 28 till 68 anställda På fem år har tillväxtföretaget Speedledger AB – som erbjuder e-bokföring i samarbete med flera svenska banker – ökat från 28 till 68 anställda. Fitness24Seven AB – som enligt egen utsago är nordens snabbast växande fitnesskedja – har ökat sin omsättning från 97 miljoner till 421 miljoner på fem år. På 15 år har det svenska shoppingundret Gekås Ullared AB gått från ett medeltal av antal anställda på 395 personer till 718. Hur har det gått för dig och dina konkurrenter? Med Synas historik av årsredovisningar – marknadens längsta – kan du analysera hur din egen verksamhet, dina konkurrenters och kunders verksamheter har förändrats genom tiden. Med historik som sträcker sig femton år bakåt finns det mycket att lära. Nu är årsredovisningar från 2014 med räkenskapsår 1 januari – 31 december inne i systemet och nyckeltalen är uppdaterade. Ta del av den senaste informationen och passa på att göra några intressanta tillbakablickar. Årsredovisningen kan du enkelt och snabbt ladda ner som PDF eller Excel.   Se till att få rätt på ROT Snart är året slut och alla fakturor som omfattas av ROT 2015 ska hinna skickas ut och betalas. Se till att ha rätt information om ägare och fastighetsbeteckning så att inte ansökan kommer i retur från Skatteverket. Då blir det bättre för både dig och din kund. Mindre administration med rätt uppgifter Mählqvist Rör AB är kund hos Syna sedan drygt fyra år. Under den här tiden har de skapat rutiner som både förenklar och snabbar på den administrativa processen kring ROT. – Vi gör jobb som går under ROT-avdrag och använder därför Synas fastighetsinformation. Kunderna ger oss tyvärr ofta fel fastighetsbeteckning. Jag brukar lite skämtsamt säga att det inte är alla som vet var de bor. Därför går vi igenom uppgifterna som vi samlat in med hjälp av syna.se – vilket spar både tid och arbete, berättar Helena Mählqvist. Du kan söka på personnummer för att få fram privatägda fastigheter. Du kan se vilka fastigheter ett företag äger och du kan söka direkt efter en fastighet med hjälp av fastighetsbeteckningen och kommun. – Vi söker oftast på personnummer, men om vi fått fel på någon siffra så kan vi ju söka på till exempel namn och adress. Det finns många bra sökmöjligheter på syna.se, berättar Helena Mählqvist. – Jag kan även hitta lägenhetsnummer via syna.se, det brukar vara registrerat på adressen. Det är många av våra kunder som är osäkra på sitt lägenhetsnummer och det är inte ovanligt att vi får ett gammalt som inte stämmer längre. Jag kan också ta fram eller kontrollera bostadsrättsföreningens organisationsnummer, fortsätter Helena Mählqvist. Mycket mer än ROT Underlaget i fastighetsinformationen kan vara intressant för dig vid köp av en verksamhet, vid beslut om kreditlimit och vid utredningar. Utöver att få fram information om den aktuella fastigheten kan du ta del av fastighetslistan över alla fastigheter med samma ägare. Du kan även se ägarlistan till en fastighet med information om vem som är delägare och deras ägarandel. Fastighetsinformationen på syna.se är ett enkelt och smidigt hjälpmedel – vi tycker såklart att det är marknadens bästa. Vill du veta mer om fastighetsinformationen? Boka in dig för en demo och prova Syna gratis. Om du redan är kund hos Syna och vill veta mer om hur du kan dra nytta av fastighetsinformationen är du alltid välkommen att kontakta oss: support@syna.se eller 040-25 85 00.

Konsten att hålla sig uppdaterad

Konsten att hålla sig uppdaterad

2015-08-26

Drygt 200 000 företag ändrade adressuppgifter under 2014 Vi arbetar med information varje dag – i princip alla företag gör det på ett eller annat sätt. En av de stora utmaningarna som många företag stöter på är att alltid hålla informationen aktuell. Förändringar sker snabbt och det kan vara svårt att hantera stora informationsflöden. Idag finns det en strävan efter att konstant lära sig mer om sina kunder. Man vill veta allt från personers fritidsintressen till företags strategier. Trots detta är det fortfarande många företag som inte ens har rätt gatuadress till sin kund. Visst – den stämde vid första affären, men har ändrats flera gånger sedan dess. Kan felaktiga adresser vara anledningen till att vissa kunder inte betalar sina fakturor, eller ligger det något annat bakom? Om kunden hade varit inlagd i en bevakningslista från start hade du inte haft det här problemet. Synas bevakning – som kontrollerar dina kunders uppgifter mot vår databank – hade gett dig information om de nya adressuppgifterna och eventuella betalningsanmärkningar som kan vara en följd av betalningssvårigheter. Bevaka inte bara nya kunder Det finns många orsaker till varför du tjänar på att bevaka företag och personer som påverkar din verksamhet. Med bevakning är det enkelt att alltid vara uppdaterad. Vi rekommenderar att du lägger upp dina nyckelkunder på bevakning så att du inte missar några viktiga affärshändelser. Även om de är trogna kunder innebär inte det att de kommer berätta för dig när deras verksamhet går dåligt. En av våra kunder använde inte bevakning ”för de är gamla kunder så det behövs inte”. Utan förvarning gick plötsligt en storkund – som hade haft ekonomiska problem under en längre tid – i konkurs. Skenet hade hållits uppe så länge det gick. Om vår kund använt sig av bevakningen hade hen fått varningssignaler om anmärkningar, röda siffror, förändrad klassning och så vidare. Hen skulle fortfarande ha förlorat en av sina bästa kunder, men fått chansen att förbereda sig mer; slutat ge dem kredit och sett till att få alla sina fakturor betalda. Dessutom hade vår kund haft mer tid till att täcka upp det ekonomiska bortfallet med nya kunder. Det är enkelt för oss och vår kund att vara efterkloka. Det är också enkelt att skapa nya tryggare rutiner som minskar risken för liknande händelser i framtiden. Uppdaterat kundregister – snabbt och enkelt! Du kanske sitter där med alla kunder i en eller flera Excelfiler eller så använder du ett CRM-system. Om kunduppgifterna är ofullständiga och du vet att allt inte är korrekt så rekommenderar vi att du gör en filkörning hos oss på Syna. Det innebär att du mejlar en Excelfil till oss med organisationsnummer eller personnummer och sedan fyller vi på med korrekta uppgifter. Därefter kan du enkelt ladda upp ditt nystädade register i bevakningen. Om du vet att du har ordning och reda i ditt kundregister behöver du inte göra någon filkörning och kan importera det till bevakningen meddetsamma. Om du vill bli extra uppmärksammad på någon bevakningshändelse kan du ställa in ett llarm på syna.se. Du kan till exempel få ett mejl varje gång en kund byter adress eller när bokslutet lämnas in. Du kan också få ett förändringsmejl varje gång något förändras i din kundstock. Med hjälp av rapporter och alarm är det enkelt för dig att hålla både dig själv och ditt kundregister uppdaterat. Dessutom ingår bevakning i priset om du har fast pris hos oss på Syna. Ring oss på 040-25 85 00 så hjälper vi dig att komma igång!   Bevaka bokslut! Kom ihåg att du kan ställa in ett larm så att du blir meddelad direkt när kundens, konkurrentens eller leverantörens bokslut har kommit in till syna.se. Bokslutsbevakningen innebär ingen merkostnad utan ingår i ditt fastpris.   ”Det är ni som är bäst på data” Det är något vi får höra ofta – vi är kända i branschen för att leverera riktigt bra data. Vi är inte störst. Vi är bäst. Vårt fantastiska tekniska team har med sitt kunnande och sin erfarenhet skapat smarta algoritmer som säkerställer vår höga kvalité på informationen. Genom bearbetning och analys får vi fram information som inte bara är den senaste utan även den mest relevanta. Varje gång du får en uppgift från oss om ett företag eller en person har den körts flera rundor i vårt system. Det gäller att ha en känsla för materialet och hantera all data rätt. Det handlar om att skapa rätt bild av verkligheten utifrån mängder av data – data som ofta har motstridig information. Alla kan göra det, men få så bra som vi. Så vänd dig till oss när du behöver information – vi är experter!   Bind ditt pris! Ring oss idag så uppdaterar vi dig till Synas fastpris. Du får inte bara obegränsat med kreditupplysningar, anmärkningskontroller och bokslut utan även fri tillgång till vår bevakning som vi skrivit om här i nyhetstexten. Du behöver inte välja mellan olika paketlösningar – med vårt fastpris får du tillgång till hela syna.se. Ring 040-25 85 00 så berättar vi mer, eller boka in dig för en genomgång här >>>

29/6 uppdaterar vi syna.se

29/6 uppdaterar vi syna.se

2015-06-25

Vi är experter på data och arbetar ständigt med förbättringar bakom kulisserna. Oftast handlar det om att vi ger dig ännu bättre information för dina affärsbeslut. Målet är alltid att informationen ska vara relevant, utvald och lättillgänglig. Vi ska inte bara vara bäst på information, utan vi vill också att du ska få en så bra upplevelse som möjligt på syna.se. Därför har vi nu skapat en snyggare och mer användarvänlig webbmiljö. Ny menyrad Menyraden har förändrats – vi har minskat antalet rubriker för att det ska bli enklare för dig att hitta det du letar efter. Under rubriken Företag hittar du alla produkter som har med företag att göra. Under menyraden Person hittar du allt som har med privatpersoner att göra. Bevakningen, som vi tycker är den bästa i branschen, ligger som en egen rubrik så att du alltid ska ha den nära till hands – Kreditrapporten likaså. Under dina kunduppgifter/användarnamn hittar du allt som har med administration att göra. Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss! Ring 040-25 85 00 eller mejla till support@syna.se

Syna synar sommarbluffen

Syna synar sommarbluffen

2015-06-24

Vi är inte ensamma om att varna för detta – långt ifrån. Tyvärr är det ett återkommande problem med skojare som försöker göra sig en hacka. När semestertiderna är igång och sommarvikarien är på plats tar det ofta inte lång tid innan första bluffakturan dyker upp. Fakturan kan vara listigt kamouflerad och röra sig om allt från påstått annonsköp till kontorsmaterial och utförda tjänster. Ofta står det i knappt läsbar finstil text att fakturan inte är en faktura, utan ett erbjudande som du accepterar genom att betala fakturan. Hur gör du för att undvika kostsamma misstag? Information är som alltid A och O. Skapa interna rutiner för attestering och ta gärna för vana att undersöka tvivelaktiga företag på syna.se. Indikationer på att du har att göra med ett blufföretag kan vara: Företaget har bytt namn många gånger, företaget är nystartat med en ledning som figurerat i liknande verksamheter tidigare, ledningen driver andra liknande företag eller att företaget och ledningen har anmärkningar. Vad ska du göra om du fått en bluffaktura? Om du får en faktura för en vara eller tjänst som du inte beställt ska du bestrida fakturan genom att skicka en kopia på den via post eller mejl till företaget. Ange att du bestrider den och varför, till exempel ”Bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Spara kopior på det du skickar och skriv gärna ner datum för all kommunikation. Tänk på att inte signera med din namnunderskrift, det har hänt att signaturer kopierats av bedragare.  Skulle det visa sig att du får ett krav från Inkasso så måste du även bestrida det.   I en klass för sig - kreditklassning med Syna del 3 Varför nöjde vi oss inte med en traditionell “rating”? Därför att vår metod ger kunderna mer information. Vi sätter individuell risk på varje bolag istället för en och samma risk på en hel grupp av företag. En traditionell “rating” vilket nästan alla kreditupplysningsföretag använder säger bara att ” … i den här gruppen på 35 000 bolag kommer 2 % eller 700 bolag på obestånd inom 12 månader.” Ratingen säger inget om vilka dessa bolag är. Det är som att stoppa ner handen i en kruka med 35 000 kulor – 34 300 vita och 700 svarta. Problemet för din del är att det är papper runt kulorna. Du vet inte vilka som är svarta och vilka som är vita. Med vår metod ser du vilka företag i gruppen som har större chans att överleva. Om vi ska driva bilden med kulorna lite längre, så kan man säga att vi ger alla kulorna en gråskala som är mer eller mindre mörk – och vi har inget papper runt dem. Rating kan både överskatta risken för obestånd och underskatta den, eftersom samma risk är angiven för hela gruppen. Vår riskprocent sätts individuellt på varje bolag.   Visste du att under 2014: Ändrade drygt 200 000 företag adressuppgifter, 42 000 företag bytte namn och 67 000 ändrade sitt telefonnummer. Hur gör du för att hålla dig uppdaterad? Om du har Syna Fastpris betalar du inget extra för bevakning. Oavsett om du bevakar företag eller privatpersoner, får rapporter varje dag och lägger in flera larm. Ring oss på 040-25 85 00 så hjälper vi dig att komma igång!

All Time High på Syna

All Time High på Syna

2015-06-17

Mars är den där månaden som avslutar vintern och påbörjar våren. Vetskapen om att solen snart ska titta fram tar oss genom de sista blöta och kalla dagarna, och i år kom den redan i början av april. Man kan ju undra om det var vittringen av den tidiga våren som gav våra användare extra energi. Under första delen av året såg vi inte bara att användandet av Synas tjänster ökade utan nedladdningen av bokslut och sökningar i kreditarkivet nådde all time high. Det verkar onekligen som att fler är intresserade av mer information. Det tycker vi är riktigt kul – inte bara för att vi är experter på information, utan även för att vi vet hur viktigt det är med uppdaterade uppgifter för trygga och smarta beslut. Jämfört med våren 2014 såg vi betydligt större sökvolymer för såväl person-, företags- och fastighetsupplysningar. Överhuvudtaget har 2015 hittills varit ett mer informationsrikt år jämfört med 2014.   I en klass för sig – kreditklassning med Syna del 2 Efter att ha läst del 1 i den här följetongen ställer du dig nu frågan – jaha, hur fungerar det där med kreditklassning egentligen? För att svara på det har vi ett flersidigt dokument som trots textmängden bara kan ge en liten inblick i systemet. Precis som våra konkurrenter grupperar vi företag i olika klasser beroende på risk. Detta gör vi eftersom marknaden förväntar sig en sådan indelning. Vi har fem grupper 5 – 1, där de sämsta företagen har en etta och de bästa en femma. Vi har valt att ge gruppen som ligger runt den genomsnittliga eller normala risken en trea. Klassindelningen och gränserna mellan klasserna är anpassade till rådande marknadsstandard för att underlätta för dig att jämföra företag som klassats av olika kreditupplysningsföretag. Kreditklass 5 har en riskprocent mellan 0,0 och 0,2 %. Det innebär att vid ett slumpvis gjort urval av 10 000 företag med den kreditklassen kommer högst 20 stycken att vara på obestånd efter 12 månader. Här nedan ser du riskprocenten för de olika kreditklasserna. Kreditklass 4 – risk mellan 0,3 och 0,7 % Kreditklass 3 – risk mellan 0,8 och 3,0 % Kreditklass 2 – risk mellan 3,1 och 8,0 % Kreditklass 1 – risk som överstiger 8,0 % Det finns olika metoder att arbeta med den här informationen. Vissa företag har till exempel som policy att de aldrig ger kredit till verksamheter som är kreditklassade lägre än tre, medan andra accepterar kreditklassning två förutsatt att riskprocenten fortfarande är låg. Självklart överträffar den erfarne kredithandläggaren våra modeller framförallt i de fall då han känner till kunden och gjort affärer med den tidigare. Den kunskap som man förvärvar om sina kunder under ett långt kundförhållande är ovärderlig. Vi vet att vi inte kan allt om din kund, men med både dagsfärsk information och historik som sträcker sig flera år tillbaka erbjuder vi den vassaste kreditklassningen.   Vad har du för nytta av klassning? Det skulle vara både tidskrävande, dyrt och riskfullt om säljare hade behövt göra egna kreditanalyser i varje säljögonblick. Synas kreditklassning hjälper dig att snabbt bedöma ett företags kreditvärdighet och göra affärer med lugnt sinne. Vid lägre klassningsnivåer får du en indikation om att det är viktigt att titta närmare på företaget innan du ger dig in i ett samarbete eller ger kredit. Med vår klassningshistorik kan du enkelt se om klassningen har ändrats de senaste åren. Om det har skett en förändring får du information om varför. Rätt information och rättvisande kreditklassning gynnar både dig som gör en kreditupplysning och företaget som klassats.   Gör mindre och få mer Istället för att förvirra dig bland våra konkurrenters olika paketlösningar kan du spara din tid och kontakta Syna direkt. Hos oss får du nämligen allt och du behöver inte fundera på vilket paket som skulle passa dig bäst. Bevaka, analysera och sök obegränsat antal kreditupplysningar. Priset är fast och tjänsten är enkel. Tillgången till information är enorm men för att förenkla för dig visar vi den information du behöver – inte mer. Sedan kan du själv välja att fördjupa dig i all oändlighet. Förresten, även våra fördjupningar är enkla, användarvänliga och det går snabbt att hitta bland all information. Spar tid och prata med oss på Syna. Som ny kund får du dessutom ditt kundregister uppdaterat utan extra kostnad. Importera sedan kundregistret till syna.se på några minuter, luta dig tillbaka och låt Syna hålla dig informerad. Börja med Syna idag – ring oss på 040-25 85 00!

Skillnaden mellan tro och vetande

Skillnaden mellan tro och vetande

2015-04-16

Vårstäda ditt kundregister! Ut med det gamla och in med det nya – som man brukar säga. Många använder oss på Syna för kreditupplysningar men alla vet inte att vi också är experter på registerhantering. Nu när våren kommer är det hög tid att damma av ditt kundregister och uppdatera så att du har fullständiga kunduppgifter som stämmer. Då slipper du att fakturor och reklam hamnar fel och den där tråkiga högen med returer på dina utskick. Du slipper med andra ord onödiga kostnader. Dessutom kan vi ge dig viktigt affärsunderlag som kundens aktuella kreditklassning, limit och koncerntillhörighet. Varje vecka sker tiotusentals korrigeringar i företagsregistret – och på ett år hinner ditt kundregister vara med om många förändringar. Gatuadress byts till box, företag flyttar och verksamheter slås samman. Du kan dessutom få en skev bild av hur många kunder du egentligen har när ditt register innehåller information om avaktiverade företag. Behöver du städa ditt kundregister? Kontakta oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se.   I en klass för sig – kreditklassning med Syna del 1 En bra kreditklassning gör det möjligt att delegera kreditbeslut till fler medarbetare i organisationen. Den kan dessutom överträffa en erfaren kredithandläggares förmåga att bedöma ett företags överlevnad – om jämförelsen görs mellan grupper av kreditbeslut.  En bra kreditklassning är dessutom rättvis mot det företag som klassas. Skillnaden mellan tro och vetande När vi inledde arbetet med klassningen 2002 var vår avsikt att fortsätta utvecklingen av verktyget tills det inte fanns någon maskinell kreditbedömning på svenska marknaden som var bättre än Synas. Det målet nådde vi 2008. Det första beslutet vi fattade när vi skapade Synas kreditklassning var att avfärda den lösning som bygger på “mallar” eller “expertsystem”. Dessa lösningar, som ofta kallas rating, bygger på subjektiva föreställningar om olika faktorers inbördes vikt och kan inte rangordna individuella bolag. De överdriver också betydelsen av negativ information vilket leder till att den grupp som får den bästa rating blir alltför liten. Om ett företag får en betalningsanmärkning så påverkar det företagets ”rating” negativt. Däremot är det inte alls säkert att Synas klassning påverkas av anmärkningen. Synas kreditklassning bygger nämligen på statistiska metoder som undersöker hur stor faktisk betydelse betalningsanmärkningen har för just detta företag just nu. För det är mycket som påverkar hur ett företag klassas. Det är lätt att – som med rating – tro att företaget mår sämre vid betalningsanmärkningar istället för att som med Synas klassning veta företagets obeståndsrisk.   Vilken klass har du? Visa för dina kunder att du är en trygg partner med Synas Sigill.

Vad håller vi egentligen på med?

Vad håller vi egentligen på med?

2015-03-03

  Även om Syna har funnits sedan 1947 är det inte alla som vet vad vi gör. Vi brukar berätta att vi arbetar med kreditupplysningar och marknadsinformation. Ja, det har vi till och med skrivit under vår uppdaterade logotyp. Sedan pratar, pratar och pratar vi. För det finns ganska mycket att säga. Det kan lätt bli för mycket att ta in på en gång, när vi berättar om all information som vi arbetar med. Att bli tydligare är därför ett av våra mål under 2015 – du som kund ska veta vad du kan få från oss. Det är ju så mycket mer än kreditupplysningar. Dessutom vill vi hjälpa dig med vad du kan ha för nytta av syna.se i din verksamhet. Självklart vill vi också se till att du hittar just den information som du behöver. Därför väljer vi ut relevant information som vi paketerar och presenterar på ett enkelt och tydligt sätt. Spännande start Sedan vi tog över rodret 2013 har det redan hunnit hända mycket. Vi har bland annat gjort en omfattande uppdatering av syna.se som inneburit mycket för användarvänligheten. Ännu mer information har blivit förpackad och vi ger dig möjlighet till fler fördjupningar – klassningshistoriken som kom i slutet av 2014 är ett exempel på en populär nyhet. Vi kommer fortsätta lansera nya produkter och det finns mycket som redan ligger på planeringsbordet. Förutom att utveckla Syna utifrån våra egna idéer och tankar anpassar vi oss efter förslag från våra kunder. Därför är vi intresserade av att få höra mer om vilka behov du har. Vi tar alltid tillvara på den input vi får. Fler använder mer Vi ser att användandet av våra tjänster har ökat. Fler har förstått det stora värdet med ett fast pris och att det går att ta ut obegränsat med information utan att det kostar mer. Dessutom har redan många av våra kunder upptäckt att det finns mycket mer information att hämta än kreditupplysningar. Fastighetsinformation har använts i allt större utsträckning och det har aldrig gjorts så stort antal företagsupplysningar som under 2014. Det tycker vi såklart är väldigt roligt. Nu ser vi fram emot våren som förhoppningsvis bjuder på många nya spännande uppdateringar på syna.se. Och en hel del sol. Med vänlig hälsning Karl Stjerna & Harald Stjerna   Se klassningshistorik i kreditupplysningen SYNAs kreditklassning talar om hur stor risken är att ett företag kommer på obestånd inom 12 månader. För att göra det enkelt har vi gjort en skala från 1 till 5. Företag med kreditklass 5 och 4 har lägre risk att hamna i obestånd än genomsnittet, kreditklassning 3 motsvarar normal risk medan 2 och 1 innebär en högre risk än normalt. Som vanligt får du information om företagets aktuella kreditklassning när du tar ut en kreditupplysning. Det vi har adderat till tjänsten är att du även kan se om och när företagets klassning senast blev ändrad. Dessutom kan du fördjupa dig ytterligare i företagets klassningshistorik. Klicka på ”Klassningshistorik” i fördjupningsmenyn och ta del av två tydliga diagram som visar hur företagets obeståndsrisk och klassningshistorik förändrats över tiden.   Nu är det billigare, snabbare och enklare att söka i Lexpress! Lexpress är en juridisk nyhetstjänst och rättfallsdatabas som du får tillgång till via syna.se. Du kan nå Lexpress via menyn och göra en fritextsökning på person-/företagsnamn. Du kan också ta fram information om en specifik person eller ett företag direkt från till exempel kreditupplysningen genom att klicka på ”Domar hos Lexpress” under fördjupningsmenyn. Om personen/företaget inte förekommer i någon dom får du information om det direkt på syna.se. Nu sänker vi priset för att söka domar i Lexpress – från tidigare 20 kronor per sökning till 5 kronor. Dessutom försvinner årskostnaden.   Har du högsta kreditklass? Glöm inte bort att berätta för andra att du har ett stabilt och tryggt företag. Aktivera Synas websigill och visa besökarna på din webbplats företagets unika sigill.   Vill du visa ditt sigill på LinkedIn? Gå in på ditt digitala diplom genom att klicka på Sigillet på din hemsida. Nere i vänstra hörnet hittar du ikonen för att dela informationen på LinkedIn. Att du har hög kreditklassning är inte bara intressant för kunder utan även potentiella samarbetspartners och framtida kollegor.   Vad vill du veta mer om? Det finns mycket att prata om när det kommer till kreditupplysningar och marknadsinformation. Vi kan ta fram spännande statistik, berätta hur du får ut mest av syna.se och tipsa om hur du avslöjar bluffbolag. Hör av dig till oss och berätta vad du vill veta mer om, vi är intresserade! 040-258500 support@syna.se (ange “nyhetsbrev” i ämnesraden)

Nyföretagandet ökar

Nyföretagandet ökar

2014-12-19

Nyföretagandet fortsätter att öka i snabb takt och antalet nyregistrerade AB når rekordnivåer. Antalet AB har blivit så stort att Bolagsverket måste utöka nummerserien för AB. Ett AB har alltid kunnat kännas igen på de tre första siffrorna 556. Det är denna nummerserie som nu har tagit slut och Bolagsverket är tvingade att byta nummerserie. Den nya serien kommer att börja på 559. Införandet av den nya serien var ursprungligen planerad till senare delen av februari men flyttas nu till början av januari.

Bästa Tillväxt 2014

Bästa Tillväxt 2014

2014-11-25

Nu presenteras vinnarna Priset Bästa Tillväxt tilldelas den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Syna har granskat boksluten från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Priset delas ut årligen och 2014 års upplaga är den åttonde i ordningen. För att tilldelas utmärkelsen krävs en bred och stabil tillväxt i näringslivet. Priset går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. – Syna följer utvecklingen i näringslivet på nära håll. Vi tror att en region blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där en stor andel av företagen växer. Dessa kommuner lyfter vi fram med hjälp av priset Bästa Tillväxt, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna. Följande kommuner tilldelas priset Bästa Tillväxt 2014: Blekinge län: Sölvesborg Dalarnas län: Gagnef Gävleborgs län: Ljusdal Hallands län: Varberg Jämtlands län: Bräcke Jönköpings län: Aneby Kalmar län: Torsås Kronobergs län: Markaryd Norrbottens län: Gällivare Skåne län: Tomelilla Stockholms län: Nykvarn Södermanlands län: Trosa Uppsala län: Uppsala Värmlands län: Karlstad Västerbottens län: Lycksele Västernorrlands län: Sundsvall Västmanlands län: Västerås Västra Götalands län: Hjo Örebro län: Kumla Östergötlands län: Ödeshög Om priset Synas tillväxtindex uppmärksammar kommuner med en bred och stabil tillväxt. Den kommun i varje län som har störst andel växande företag tilldelas priset. Vi har mätt upp tre värden: - Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna. - Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. Av dessa tre tal skapar vi sedan ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande. Vill du veta mer om priset, besök Synas pressrum på Mynewsdesk: www.mynewsdesk.com/se/syna-ab Eller kontakta Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna: Mail: harald.stjerna@syna.se Dir: 040 – 258539 Mob: 0702 – 338297 Växel: 040 – 258500

Nytt utseende

Nytt utseende

2014-06-10

På torsdag vid lunchtid lanserar vi ett nytt utseende på Syna-webben. Alla produkter och tjänster fungerar precis som vanligt men utseendet är modernare och mer enhetligt. Den största skillnaden för alla våra användare är att huvudmenyn alltid finns tillgänlig längst upp oavsett var man befinner sig på sidan. Vi tycker att detta fungerar väldigt bra och hoppas att ni kommer vara nöjda med förändringarna.

Syna Sigill

Syna Sigill

2013-08-26

Ett snabbt sätt att bygga förtroende I dag är det viktigare än någonsin att vara transparent mot kunder och samarbetspartners. Med Syna Sigill kan ni enkelt och tydligt visa omvärlden att ni är ett stabilt och välskött företag. Syna Sigill grundar sig på vår modell för kreditklassning – ett av marknadens mest avancerade kreditbedömningsverktyg. Vår kreditklassning bygger på en avgörande faktor: Verkligheten. Synas kreditklassning skiljer sig från den så kallade ”rating” som många kreditupplysningsföretag erbjuder. Vi arbetar nämligen inte med ett antal fasta kategorier som ger poäng oberoende av varandra. I stället har vi skapat en dynamisk modell som väger samman en mängd olika faktorer. Med hjälp av statistiska metoder utvecklade i samarbete med Lunds universitet har vi kunnat undersöka hur stor betydelse varje enskild faktor faktiskt har i olika situationer. En betalningsanmärkning kan till exempel vara betydelselös för ett stort etablerat företag, men ödesdiger för ett nystartat. Individuell riskbedömning Genom att väga samman dessa individuella faktorer skapar vi en helhetsbild av företagets finansiella situation, och det är den som ligger till grund för vår kreditklassning. Vi sätter alltså inte samma risk på en hel grupp företag, utan anger alltid en individuell risk på varje enskilt bolag. Syna Sigill Webb Med Syna Sigill Webb kan du direkt på din hemsid­­an visa att ni är kreditvärdiga. Sigillet är enkelt att lägga upp och när en kund eller samarbetspartner klickar på det kommer de till ert företags unika sigillsida med dagsaktuell kreditinformation om just ert företag. På sigillsidan visas företagsnamn, organisationsnummer, aktuell kreditklass och riskprocent. Kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång med Syna Sigill. Ring 040-258500.

Allt fler svenska företag har betalningsproblem

Allt fler svenska företag har betalningsproblem

2013-06-24

I  maj ökade de svenska företagens utslag i mål om betalningsförelägganden med 15 % jämfört med samma period förra året. Antalet har ökat konstant sedan årsskiftet. Under perioden januari till maj har antalet ökat med 13 % jämfört med föregående år. I 16 av landets 21 län ökade antalet under maj månad. Störst är ökningen i Jönköping, Norrbotten och Västernorrlands län där ökningen var över 50 %. Sammanlagt under 2013 är det 7873 bolag som står för det totala antalet utslag i mål om betalningsförelägganden. 51 % av dessa har redan gått i konkurs eller har kreditklass 1 eller 2, vilket innebär hög risk för att hamna på obestånd inom 12 månader. Under hösten 2012 ledde de svenska företagens obetalda fakturor till rekordmånga betalningsförelägganden vilket följdes av ökade konkurser under de första månaderna 2013. Antalet betalningsförelägganden har sedan dess fortsatt att öka konstant vilket talar för att även konkurserna kommer att fortsätta öka framöver. - Vi vet att ökade utslag i mål om betalningsförelägganden är en varningssignal om ekonomiska problem. När antalet ökar månad efter månad så är det ofrånkomligt att det kommer att innebära allvarliga konsekvenser. Över 50 % av företagen som har haft betalningsförelägganden 2013 är redan i konkurs eller har kreditklass 1 eller 2. Säger Harald Stjerna informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna. Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en allvarlig betalningsanmärkning. Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad utvecklingen av vilket ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt. För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta: Harald Stjerna Informationsansvarig på Syna E-post: harald.stjerna@syna.se Mobil 0702-338297 Direkt 040-258539 Växel 040-258500

Betalningsförelägganden ökar

Betalningsförelägganden ökar

2013-05-27

I april ökade de svenska företagens utslag i mål om betalningsförelägganden med 16% jämfört med samma period förra året. Under perioden januari till april ökade antalet med 13%. Antalet har också ökat under varje enskild månad sedan årsskiftet. Störst är ökningen i Stockholm, Halland och Södermanland. I Stockholm har antalet ökat varje månad sedan årsskiftet, men ökningen i april på 57 % är den största ökningen hittills i år. I Stockholm är också antalet berörda företag stort. Totalt är det 6766 företag som står för utslagen i mål om betalningsföreläggande under januari-april 2013. Av de totalt 6766 företagen har 3306 redan gått i konkurs eller tilldelats kreditklass 1 eller 2 av Syna, vilket betyder att företaget löper stor risk att hamna på obestånd inom 12 månader. Branscher som utmärker sig är dels bygg, vvs, el och närliggande branscher, men även restaurang och detaljhandel. Under hösten 2012 ledde de svenska företagens obetalda fakturor till rekordmånga betalningsförelägganden vilket följdes av ökade konkurser under de första månaderna 2013. Antalet betalningsförelägganden har sedan dess fortsatt att öka. - Om vi ser till utvecklingen av betalningsförelägganden så ser situationen definitivt besvärlig ut för de svenska företagen. Vi veta att betalningsförelägganden ofta betyder stora ekonomiska problem och det går inte att bortse ifrån att det är allvarligt när dessa betalningsanmärkningar fortsätter att öka månad efter månad. Säger Harald Stjerna informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna. Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en signal om ekonomiska problem och är en allvarlig betalningsanmärkning. Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad antalet utslag i mål om betalningsföreläggande. Utvecklingen av antalet utslag i mål om betalningsföreläggande ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt.   För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta: Harald Stjerna Informationsansvarig på Kreditupplysningsföretaget Syna E-post: harald.stjerna@syna.se Mobil 0702-338297 Direkt 040-258539 Växel 040-258500

Svenska företag har allt svårare att betala sina fakturor.

Svenska företag har allt svårare att betala sina fakturor.

2013-03-13

Under årets första två månader ökade antalet utslag i mål om betalningsföreläggande med 18% jämfört med samma period 2012. Februari månads siffror är 10% högre än de under februari 2012 och ligger även över krisåret 2009 års siffror. I Kalmar och Kronobergs län ökade antalet med över 50% i februari. I Uppsala län ökade antalet med över 80%.  Detta kommer med stor sannolikhet att leda till ökade konkurser senare under året. Totalt är det 4391 företag som står för utslagen i mål om betalningsföreläggande under januari och februari 2013. 520 (11%) av dessa företag har redan gått i konkurs. Branscher som utmärker sig speciellt är företag inom bygg, vvs och närliggande branscher och företag som bedriver restaurangverksamhet. Av de totalt 4391 företagen har 1878 tilldelats kreditklass 1 och 2 av Syna vilket betyder att de har en hög risk att hamna på obestånd inom 12 månader. Dessa företag har totalt 7138 anställda. Under hösten 2012 ledde de svenska företagens obetalda fakturor till rekordmånga betalningsförelägganden. Utvecklingen fortsätter under januari 2013 då antalet ökade i nästan hela landet. I februari ökade antalet ytterligare från redan höga nivåer. Ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en signal om ekonomiska problem och en allvarlig betalningsanmärkning. Under krisåret 2009 ökade antalet betalningsförelägganden kraftigt under våren vilket följdes av ökade konkurser senare under året. - Många pratar nu om ljuspunkter i utvecklingen, men om man ser till antalet betalningsföreläggande pekar allt tvärt om på att vi är på väg mot fortsatt ökade konkurser.  Säger Harald Stjerna, informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna. Kreditupplysningsföretaget Syna mäter varje månad antalet utslag i mål om betalningsföreläggande. Utvecklingen av antalet utslag i mål om betalningsföreläggande ger en bra fingervisning om de svenska företagens ekonomiska situation. Kraftiga ökningar av antalet betalningsförelägganden leder till fortsatta ekonomiska problem för både företagen som inte betalar sina fakturor, men givetvis också för de företag som inte får betalt. För ytterligare information och statistik för respektive län kontakta: Harald Stjerna informationsansvarig på Kreditupplysningsföretaget Syna E-post: harald.stjerna@syna.se Mobil 0702-338297 Direkt 040-258539 Växel 040-258500